Uusia ideoita luontolähtöiseen liiketoimintaan – yhteenvetoa työpajasarjan tuloksista
Luonnosta liiketoimintaa ja työhyvinvointia -hankkeen toiminnan päättyessä on aika vetää yhteen tuloksia. Tässä blogikirjoituksessa tarkastellaan hankkeen antia erityisesti Luonnosta uutta liiketoimintaa -työpajasarjan näkökulmasta.
Yhteensä 19 yrittäjää 18:sta eri yrityksestä osallistui oman liiketoiminnan kehittämiseen. Työpajasarjoja järjesttiin hankkeen aikana kaksi. Osallistujat tulivat kuntoutus-, matkailu-, tapahtuma-, hoiva-, opetus-, konsultointi- ja luontopalvelualoilta. Yksi työpajasarja sisälsi neljä työpajaa sekä yhden yritysvierailun Green Care -toimintatapaa toteuttavaan yritykseen tai yrityksiin.
Kehittämistyönään yrittäjät laativat Green Care -laatukäsikirjan avulla kuvausta kehittämästään luontolähtöisestä hyvinvointipalvelusta. Työstämisen tueksi he saivat sparrausta sekä yksilöllisesti hankkeen asiantuntijoilta että yhteisesti muilta työpajasarjan osallistujilta. Työpajasarja kokonaisuudessaan keskittyi liiketoiminnan kehittämisen näkökulmiin sekä erityisesti Green Care -osaamiseen.
Työpajasarjan toteutuksesta kerättiin suullista palautetta kaikkien tapahtumien yhteydessä, ja lisäksi osallistujilla oli mahdollisuus täyttää palautekysely työpajasarjan päätteeksi. Palautekyselyyn vastasi yhteensä 10 osallistujaa.
Green Care -toimintatapa tutuksi
Hankkeen yhtenä tavoitteena oli uudistaa yritysten liiketoimintaa Green Care -konseptin avulla. Osalle yrittäjistä Green Care -toimintatapa oli entuudestaan tuttua – osalle työpajasarja taas toi uutta ymmärrystä aiheesta. Suurin osa palautekyselyyn vastaajista arvioi tunnistavansa Luontohoivan ja Luontovoiman erot sekä erilaisia luonto- ja eläinavusteisia toimintatapoja ja menetelmiä. Suurin osa myös tunnisti oman toimialansa mahdollisuudet Green Care -palveluissa sekä oman osaamisen vahvuudet ja kehittämistarpeita Green Care -palveluiden tuottamisen näkökulmasta.
“Green Caresta on ollut hyvä saada tietoa, jään mutustelemaan aihetta.”
“Hyvää työtä Green Care -alan eteen maakunnassamme. Tällaista koulutusta ja hanketta lisää.”
Palautteen perusteella yritysten tietämys ja osaaminen ympäristö-, yritys- ja yhteiskuntavastuullisuuteen sekä sosiaaliseen vastuullisuuteen liittyen lisääntyi työpajasarjaan osallistumisen myötä. Osa yrittäjistä oli ottanut harkintaan muun muassa ympäristövastuullisuusohjelman ja -sertifioinnin mahdollisuuksia. Vastuullisuus on tärkeä osa Green Care -toimintatapaa. Aiheesta voit lukea lisää aiemmasta blogikirjoituksestamme.
“Punainen lanka löydettiin, oma idea jalostui. Sertifikaatti alkoi sittenkin kiinnostaa.”
Uusia ideoita liiketoiminnan kehittämiseen ja verkostoitumiseen
Työpajasarja tähtäsi olemassa olevan liiketoiminnan elpymiseen, uudistumiseen ja yritysten muutoskyvykkyyden lisääntymiseen Covid19 -pandemian aiheuttamiin haasteisiin liittyen. Suurin osa koki saaneensa uusia ideoita ja rohkeutta muutosten tekemiseen omaan yritystoimintaan liittyen.
Tämän lisäksi osa kertoi uudistaneensa omaa liiketoimintaansa ja kokevansa oman yrityksensä olevan kilpailukykyisemmän aiempaan verrattuna. Ideoita oli saatu erityisesti palvelumuotoilusta, tuotteistamisesta, palveluvalikoimasta ja asiakaskunnan laajentamisesta sekä yritysyhteistyöstä ja uusista markkinointi- ja myyntikanavista.
“Ajatukset selkeytyneet, tullut varmuutta ja rohkeutta.”
Erityisesti verkostoituminen toisten yksinyrittäjien kanssa koettiin tärkeänä. Yrittäjät jakoivat työpajoissa omia kokemuksiaan ja kehittivät yhdessä toinen toistensa yritystoimintaa – yhteiset ideointihetket koettiin erittäin hedelmällisinä. Myös vahvempi alueellinen yhteistyö oli monen yrittäjän toiveena, joskin hankkeessa muutama yrittäjä jo löysikin toisensa ja he lähtivät kehittämään yhteistä luontolähtöistä palvelua. Verkostoitumista kaivattiin kuitenkin lisää, erityisesti Varsinais-Suomen alueella.
“Verkostot kiinnostaa – mistä lisää?”
Työpajasarjaan sitoutuminen haastaa ja palkitsee pienyrittäjää
Vaikka useampi osallistuja antoi työpajasisällöistä, verkostoitumismahdollisuuksista ja sparrauksista positiivista palautetta, koki osa yrittäjistä haasteelliseksi sitoutua työpajasarjan kaikkiin tilaisuuksiin. Vastaavaa on tullut esille muissakin, erityisesti mikro- ja pk-yrityksille suunnatuissa hankkeissa. Kiireessä oma yritystoiminta tai muut velvoitteet menevät ymmärrettävästi työpajaosallistumisen edelle ja tällöin myös anti voi jäädä laihaksi, vaikka työpajamateriaaleihin olisi mahdollista tutustua itsenäisesti jälkikäteen.
Monipuolinen osaaminen antaa hyvät edellytykset onnistua luontolähtöisiin palveluihin nojaavassa yritystoiminnassa. Osaamisessa voitaneen erottaa ainakin kolme peruspilaria:
- ammatillinen osaaminen jollakin terveyden tai hyvinvoinnin osa-alueella
- liiketoimintaosaaminen
- luontotuntemus.
Useilla hankkeen osallistujilla oli suoritettuna useampia tutkintoja tai koulutuksia liittyen terveyteen tai hyvinvointiin, mutta myös luontolähtöisiin menetelmiin liittyviä opintokokonaisuuksia oli osalla taustalla. Liiketaloustaustaa oli vähiten, joten työpajasarjan liiketoiminnan kehittämisen painotus oli onnistunut.
“Todella inspiroivaa ja voimaannuttavaa kaikin puolin.”
Kaiken kaikkiaan osallistuminen on koettu palkitsevaksi. Moni osallistuja on toivonut jatkohanketta tai muunlaista verkostotoimintaa Varsinais-Suomessa luontolähtöisten palveluiden ympärillä. Mainituista osaamisalueista riittäisi kyllä jatkossakin aiheita tapaamisiin.
Elokuun terveisin
Telle Tuominen, matkailupalveluiden tuottamisen lehtori ja koulutusvastaava. Liiketoiminnan, palvelumuotoilun ja tuotteistamisen asiantuntija, Turun ammattikorkeakoulu
Irina Katajisto-Korhonen, toimintaterapian lehtori, Luonnosta liiketoimintaa ja hyvinvointia -hankkeen projektipäällikkö, kuntoutuksen asiantuntija ja Green Care -osaaja, Turun ammattikorkeakoulu
Mary-Ann Kaukinen, toimintaterapian lehtori ja koulutusvastaava, Luonnosta liiketoimintaa ja hyvinvointia -hankkeen kuntoutuksen asiantuntija ja Green Care -osaaja, Turun ammattikorkeakoulu
Minna Kivi, toimintaterapeuttiopiskelija, Luonnosta liiketoimintaa ja hyvinvointia -hankkeen projektiassistentti, Turun ammattikorkeakoulu