Siirry sisältöön

Vastuullisuudesta hyötyvät planeetta ja yrittäjä

Kuva: Minna Kivi

Tiivistetysti yritysvastuussa on kyse siitä, että yritys tunnistaa ja ottaa vastuun yritystoimintansa sosiaalisista, taloudellisista  ja ympäristöön kohdistuvista vaikutuksista. Tämä näkyy suunnitelmallisena ja vastuullisesti johdettuna toimintana yrityksen arjessa. Isossa mittakaavassa vastuullisuudella vaikutetaan planeettamme kantokykyyn.

Planetaariset rajat kertovat maapallon kantokyvystä yhdeksällä eri osa-alueella – osa-alueet ovat globaaleja prosesseja, joihin ihmisen toiminta on vaikuttanut vakavasti, heikentäen maapallon olosuhteiden säilymistä elinkelpoisina. Kuten Sitran kuvasta näkyy, on planeetan kantokyky ylitetty jo neljän rajan osalta.   

Planetaarisia reunaehtoja ovat ilmastonmuutos, merien happamoituminen, yläilmakehän otsonikato, typen ja fosforin kierto, makean veden käyttö, maankäytön muutokset, monimuotoisuuden heikkeneminen, ilmakehän pienhiukkaset ja kemiallinen saastuminen. Ilmastonmuutoksen, typen ja fosforin kierron, maankäytön muutosten ja monimuotoisuuden heikkenemisen osalta planeraariset reunaehdot on ylitetty.

Onkin tärkeää, että koko yhteiskunta osallistuu omalta osaltaan kestävän kehityksen mukaisiin toimiin. Vuonna 2015 YK:ssa sovittu kestävän kehityksen globaali toimintaohjelma Agenda2030 ohjaa maailmanlaajuisesti kestävän kehityksen työtä.

Yksilötasolla kuka tahansa voi tehdä kestävän kehityksen toimenpidesitoumuksen ja osallistua näin osaltaan konkreettisesti kansalliseen kestävän kehityksen työhön. Halutessasi voit myös yksityishenkilönä laskea oman ilmastovaikutuksesi Ilmastodieetti-laskurin avulla. 

Vastuullisuus yritysnäkökulmasta

Vapaaehtoisena pyrkimyksenä vastuullisella yrityksellä on lainsäädännön minimivastuita parempi toiminta. Vastuullinen yritys viestii sisäisesti ja ulkoisesti vastuullisuustoimistaan kertomalla reilusti, mitä vastuullisuus juuri oman yrityksen näkökulmasta tarkoittaa ja mitä yrityksessä tulisi vielä kehittää. 

Vastuullinen yrittäjä on myös  lainsäädännön minimivastuiden kiristyessä ja yritysvastuun arvostuksen yhä kasvaessa askeleen edellä muita.

Vastuullisesti toimiva yrittäjä vastaa ympäristön, yhteiskunnan, rahoittajien, kuluttajien ja työntekijöidensä odotuksiin, toimii taloudellisesti kannattavasti ja kestävästi saavuttaen kustannussäästöjä sekä vähentäen ympäristövaikutuksia. Lainsäädännön minimivastuiden kiristyessä ja yritysvastuun arvostuksen yhä kasvaessa vastuullinen yrittäjä on myös  askeleen edellä muita. Vastuullisuuteen panostavalla mikro- ja pk-yrittäjällä voi olla käsissään kilpailuvaltti. Esimerkiksi vastuullisuusraportointi tulee koskemaan yhä laajempaa osaa yrittäjistä.

Vastuullinen yritys on siis hyvämaineinen, kiinnostava, resurssiviisas ja edistää samalla omaa varautumistaan tulevaisuuden haasteisiin. Resurssiviisaudeksi kutsutaan sitä, kun päästöt ja luonnovarojen kulutus saadaan vähenemään samalla hyvinvointia kasvattaen – tämä on nousemassa myös kansainväliseksi kilpailuvaltiksi. 

Green Care -yrittäjälle keskeistä 

Yritysvastuun ja kestävän kehityksen valmentaja Vuokko Isokorpi Visoko oy:stä vieraili Luonnosta liiketoimintaa ja hyvinvointia -hankkeen työpajassa kertomassa vastuullisen toimintatavan periaatteista Green Care -yritysten näkökulmasta. Luontolähtöisen toiminnan vastuullisuudesta nousi esille erityisesti toiminnan ympäristövaikutukset. Erilaisissa ympäristöissä toimiessa tulisi pyrkiä siihen, että luonto jätetään parempaan kuntoon kuin sinne mennessä.

Green Care -toiminnalla vaikutetaan myös aina asiakkaiden luontosuhteeseen positiivinen luontosuhde voi motivoida myös asiakkaita vastuullisempaan toimintaan. Luontolähtöisellä toiminnalla on mahdollisuus tuottaa positiivisia ympäristövaikutuksia. Yrittäjä voikin pohtia, miten tukea yrityksen asiakkaiden luontosuhdetta vastuullisuuden näkökulmasta? Mitkä ovat oman yritystoiminnan konkreettiset ympäristövaikutukset ja mahdollisuudet säästää luontoa ja edistää sen monimuotoisuutta? 

Green Care -laatumerkin edellytyksenä on, että yrittäjä dokumentoi ympäristövaikutusten lisäksi toiminnan sosiaaliseen ja yhteiskunnalliseen vastuuseen liittyvät tekijät, keskeisen vastuullista toimintaa ohjaavan lainsäädännön ja palveluun liittyvät arvot.

Käytännön vinkkejä

Vastuullisuuteen liittyvä termistö ja globaalit prosessit voivat tuntua vaikeilta ja abstrakteilta asioilta käsittää ja toisaalta ympäristöön liittyvä huoli voi herättää toivottomuuttakin. Lopulta kyse on kuitenkin konkreettisista pienistäkin teoista ja valinnoista, joita voi myös ennakoida ja suunnitella. Järjestelmällisesti kehittäen ja toimien pienikin yritystoimija voi vaikuttaa paljon ja muuttaa toimintatapoja usein ketterämmin kuin suurempi toimija. Se luo myös toivoa tulevaan. Miten yrittäjänä voisi sitten lähteä alkuun? 

  • Suomen Yrittäjien ilmasto-opas esittelee konkreettisia keinoja pienille ja keskisuurille yrityksille muun muassa energian kulutukseen, toimistotyöskentelyyn ja asenteisiin liittyen, haastaen nostamaan 10 oppaan vinkkiä osaksi yrityksen päivittäistä rutiinia. Opas herättelee pohtimaan keinoja oman yritystoiminnan näkökulmasta. 
  • Vastuullisuussertifikaatti voi tarjota selkeät raamit yrityksen vastuullisuuden tilannekartoitukselle, toimenpiteille ja kehittämistoimille sekä jatkuvalle seurannalle.
  • Sertifiointiprosessin tuloksena vastuullisuustoimet tulevat järjestelmällisemmiksi, helpommin käsitettäväksi ja konkreettisiksi teoiksi. Niin yritystoimijalle itselleen, yrityksen asiakkaille kuin mahdollisille rahoittajillekin on mahdollista sertifioinnin kautta dokumentoidusti sanoittaa yrityksen vastuullisuutta. 
  • Erilaisiin sertifiointeihin on hyvä tutusta ja pohtia oman toimialan ja yrityksen tarpeiden kautta palvelevinta vaihtoehtoa. Voit tutustua lyhyesti erilaisiin vaihtoehtoihin esimerkiksi Business Finlandin artikkelin kautta. 

Lokakuun terveisin, 

Irina Katajisto-Korhonen, Toimintaterapian lehtori, Luonnosta liiketoimintaa ja hyvinvointia -hankkeen projektipäällikkö, kuntoutuksen asiantuntija ja Green Care -osaaja, Turun ammattikorkeakoulu     

Minna Kivi , Toimintaterapeuttiopiskelija, Luonnosta liiketoimintaa ja hyvinvointia -hankkeen projektiassistentti ja Green Care -osaaja, Turun ammattikorkeakoulu   

 

Lähteet 

Luke ja GCF ry. 2021. Suomalainen Green Care: Green Care -toimintatavan käsikirja & LuontoHoivan ja LuontoVoiman laatutyökirja. Luonnonvarakeskus ja Green Care Finland ry.  https://www.gcfinland.fi/laatu/ 

Harmaala, M. & Jallinoja, N. 2012. Yritysvastuu ja menestyvä liiketoiminta. 1. p. Helsinki: Talentum Media. 

Kestäväkehitys.fi. Kestävän kehityksen globaali toimintaohjelma Agenda2030. Agenda2030 -toimintaohjelma – Kestävä kehitys (kestavakehitys.fi) 

Sitra 2014. Resurssiviisauden indikaattorit.  Resurssiviisauden indikaattorit – Sitra 

Syke 2018. Planeetan reunaehdot jo osin ylitetty. Suomi ja kestävä hyvinvointi > Planeetan reunaehdot on jo osin ylitetty (syke.fi) 

Suomen Yrittäjät 2022. Yrittäjän ilmasto-opas. https://www.yrittajat.fi/lataa-ilmasto-opas/ 

Business Finland. Sertifioinnit & Ohjelmat. https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/matkailun-edistaminen/vastuullisuus/sertifioinnit–ohjelmat