Uudesta julkaisusta näkökulmia luontoa hyödyntävään yrittäjyyteen ja työhyvinvointiin
Luonto ja tavoitteelliset luontolähtöiset hyvinvointipalvelut tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia yrityksille nyt ja tulevaisuudessa. Tarvetta erilaisille hyvinvointia tukeville palveluille riittää ja kiinnostus luonnon hyvinvointivaikutuksista ammentavalle toiminnalle kasvaa jatkuvasti.
Luontolähtöistä liiketoimintaa ja työhyvinvointia kehittämässä -artikkelikokoelma tuo esiin tietoa ja runsaasti käytännönläheisiä ideoita luonnon lisäämiseksi yrityksen palveluvalikoimaan sekä työhyvinvoinnin tueksi. Teos kokoaa yhteen myös kaksivuotisen Luonnosta liiketoimintaa ja työhyvinvointia -hankkeen tiedollista antia sekä hyviä käytäntöjä. Turun ammattikorkeakoulun julkaisusarjan teos on vapaasti ladattavissa yrittäjien ja työhyvinvoinnin kehittämisen teemoista kiinnostuneiden käyttöön.
Laaja tietopaketti palveluiden kehittämisen tueksi
Luonnolla on tutkitusti monia sekä mielenterveyttä että fyysistä terveyttä tukevia terveys- ja hyvinvointivaikutuksia, jotka ovat hyödynnettävissä erilaisten asiakasryhmien kanssa vaihtelevissa toimintaympäristöissä. Julkaisun mukaan kasvavaa tarvetta tavoitteellisille hyvinvointia tukeville palveluille on useilla toimialoilla, kuten syrjäytymistä ennaltaehkäisevässä toiminnassa, hoito-, kuntoutustyössä sekä matkailupalveluiden ja työhyvinvoinnin edistämisen parissa.
Julkaisun ensimmäisessä osiossa paneudutaan liiketoiminnan ja luontolähtöisten palveluiden kehittämiseen. Artikkeleissa peilataan luontolähtöisten hyvinvointipalveluiden kehittämistä laajasti niin Green Care -periaatteisiin, palvelumuotoiluun, vastuullisuuden näkökulmiin kuin yrittäjän keskeisiin verkostoihinkin. Sisällöstä hyötyvät erityisesti kuntoutus-, hyvinvointi- ja hoivapalvelualojen sekä matkailu- ja tapahtuma-alan toimijat, aloittevista yrittäjistä kokeneempiin konkareihin.
Luontolähtöisen työhyvinvoinnin hyödyt ja keinot näkyväksi
Luonto tarjoaa yrityksille uusien palvelumuotojen lisäksi suurta etua hyvinvoivan henkilöstön muodossa. Luontoympäristöt ja -elementit tarjoavat hyvää vastapainoa työlle ja edesauttavat työstä palautumista toimialasta riippumatta.
Työhyvinvoinnin näkökulmasta positiivisia vaikutuksia voidaan saavuttaa esimerkiksi tuomalla luontoa enemmän työpaikkaympäristöihin tai hyödyntämällä luontoa työn tauottamisessa. Tällä vaikutetaan parhaimmillaan myös työn tuottavuuteen sekä yritysten veto- ja pitovoimaan.
Julkaisun toinen osio keskittyykin työhyvinvointiin ja esittelee useita mahdollisuuksia hyödyntää luontoa osana yritysten ja työntekijöiden työhyvinvointitoimenpiteitä sekä työympäristön muokkaamista hyvinvointia tukevaksi. Artikkeleissa syvennytään luonnon hyvinvointivaikutuksista tutkittuun tietoon, luontosuhteiden vahvistamiseen ja merkitykseen sekä biofilisen suunnittelun mahdollisuuksiin eli luontoyhteyden mahdollistamiseen rakennetuissa ympäristöissä.
Luontolähtöinen yrittäjä vaikuttaa hyvinvointiin
Tavoitteellisilla luontolähtöisillä hyvinvointipalveluilla on mahdollista tukea hyvinvointia laajasti sekä vaikuttaa yksilöiden ja yhteisöjen luontosuhteeseen sitä vahvistavasti. Vahva luontosuhde ohjaa ympäristövastuullisempaan toimintaan ja isossa mittakaavassa tämä vaikuttaa myös planetaariseen hyvinvointiin eli ympäristömme elinolosuhteisiin.
Julkaisu käsittelee myös kulutuskäyttäymisessä ja arvoissa havaittavaa muutosta – vastuulliset palvelut sekä luontosuhteen tunnistaminen ja vahvistaminen kiinnostavat kuluttajia yhä enemmän. Tämä avaa uusia ovia myös liiketoiminnan kehittämiselle ja palveluille, joilla voidaan tuottaa hyvinvointia niin ihmisille kuin ympäristöllekin.
Kesäkuun terveisin,
Irina Katajisto-Korhonen, toimintaterapian lehtori, Luonnosta liiketoimintaa ja hyvinvointia -hankkeen projektipäällikkö, kuntoutuksen asiantuntija ja Green Care -osaaja, Turun ammattikorkeakoulu
Minna Kivi, toimintaterapeuttiopiskelija, Luonnosta liiketoimintaa ja hyvinvointia -hankkeen projektiassistentti ja Green Care -osaaja, Turun ammattikorkeakoulu