Siirry sisältöön

Tauon paikka – luonnosta hyvinvointia työpäivään

Luonnosta hyvinvointia -työpajasarjassa rakennettiin miniviherseiniä työyhteisöihin. Kuva: Minna Kivi

Iltapäivä on pitkällä. Olet istunut pitkän tovin paikoillasi. Etäpalavereiden valot vilkkuvat silmiisi tietokoneen ruudulta tai olet keskittynyt pitkään intensiiviseen ajatustyöhön. Tarkkaavuus alkaa väistämättä herpaantua. Työ ei ehkä etene enää soljuvasti. Työtehtävät tuntuvat kasaantuvan, sen myötä kiire ja paineen tuntu lisääntyy – stressaa.  Kuulostaa monelle meistä toisinaan melko tutulta tuntemukselta. Olisiko aika pitää luontolähtöinen tauko? 

Luonto on mahdollista tuoda työympäristöön ja osaksi työpäivää monin menetelmin. Luonnon hyvinvointivaikutuksista myös työhyvinvoinnin näkökulmasta tiedetään yhä enemmän. Samoin jo työpäivän aikaisen palautumisen merkityksestä. Tiedätkö, miten luontoelementit voisivat tukea työhyvinvointiasi ja miten luontoelementtejä voisi kokeilla osana omaa työympäristöä tai työpäivää? Joulukuun blogistamme löydät vinkit luontolähtöisempään työpäivään sekä pohdittavaa niin työnantajille kuin -tekijöillekin. 

Useita vaikutuksia työhyvinvointiin

Luonnon on todettu vaikuttavan työhyvinvoinnin näkökulmasta positiivisesti muun muassa stressistä elpymiseen, luovuuteen, ongelmanratkaisukykyyn ja työn tuottavuuteen. Lisäksi luonnolle altistuneilla on todettu olevan vähemmän kielteisiä tuntemuksia. Luonnossa vietetyn ajan lisääminen, työssä tai vapaa-ajalla, on yhteydessä parempaan työhyvinvointiin. Erityisesti usein ja säännöllisesti ulkoilevat  työntekijät raportoivat useita positiivisia vaikutuksia. Elinvoimaisuus voi lisäätyä, samoin työn imuun liittyviä kokemuksia, kuten työhön omistautuneisuutta voi kokea vahvemmin. 

On myös havaittu, että työn vaatimuksista vapaat rentoutumisharjoitukset ja puistokävelyt lounastauon aikana ovat yhteydessä työstä suoriutumiseen ja parempaan keskittymiskykyyn iltapäivällä. Työpäivän aikainen työstä irrottautuminen ja kontrollin tunne voi edistää palautumista vähentäen erityisesti uupumisasteista väsymistä sekä lisäten työssä koettua tarmokkuutta.

Työyhteisöt voisivatkin herätellä keskustelua siitä, miten muokata työpäiviä ja -ympäristöjä omaan yhteisöön sopivilla tavoilla.

Hyvinvoiva työntekijä on kaikkien etu ja kiistaton valtti työnantajalle. Työyhteisöt voisivatkin herätellä keskustelua siitä, miten muokata työpäiviä ja -ympäristöjä omaan yhteisöön sopivilla tavoilla. Olisiko jokin työtehtävä mahdollista suorittaa luontoympäristössä tai tukeeko työnantaja esimerkiksi työmatkapyöräilyä tai oman työpisteen muokkaamista? Miten tukea työkulttuuria, jossa tauot todella pyritään pitämään? Kannustamme hyvinvointia lisäävien menetelmien kokeiluun ja niiden säännölliseen hyödyntämiseen.

Biofilinen suunnittelu säilyttää yhteyden luontoon rakennetuissa ympäristöissä

Luonto voi olla osa rakennettua ympäristöä suoran tai epäsuoran luontokokemuksen kautta lisäten kokonaisvaltaista hyvinvointia.  Biofilisen suunnittelun hyödyistä tiedetään muun muassa stressiä laskeva vaikutus, koetun tyytyväisyyden ja fyysisen aktiivisuuden lisääntyminen sekä lisääntyvä positiivinen vuorovaikutus. Työympäristöihin lisättyjen luontoelementtien on raportoitu lisäävän työntekijöiden luovuutta ja tuottavuutta ja jopa vähentävän sairaslomapäiviä.

Työympäristöissä suora luontokokemus voi toteutua aitona luontoympäristönä, kuten sisäpuutarhana, viherseinänä, kasveina tai muina luontoelementteinä. Tilojen suunnittelussa huomioidaan luonnonvalon hyödyntäminen ja mahdollisuus luontoon suuntaaviin ikkunanäkymiin.  Esimerkiksi luonto taukotilana voi lievittää henkistä uupumista ja väsyneisyyttä.

Epäsuoria luontokokemuksia saadaan aikaan materiaalivalinnoilla ja väreillä. Tämä voi tarkoittaa puumateriaalien suosimista, luontoa jäljittelevää värimaailmaa ja elementtejä. Tilojen tulisi myös olla monimuotoisia, mutta suojaisia, esimerkiksi avoimien ja kaikuvien tilojen sijaan. Yhä enemmän kiinnitetään huomiota myös tilojen äänimaailmaan ja lämpötilaan. 

Kokeile työpäivän aikana

Pohdi ensin, millaisen tauon tarvitset. Mikä toisi juuri nyt hieman tasapainoa päivääsi? Fyysinen aktiivisuus istumisen vastapainoksi tai rauhoittava pysähtyminen hektisen työrytmin keskellä? Vaiko lyhyt luovuuden ja irroittaumisen hetki suorittavan ja intensiivisen työtehtävän jälkeen? Voit sitten valita seuraavista vinkeistä juuri tähän hetkeen tai työympäristöösi sopivan keinon. 

  • Puiston puut – ulkoilmaa, tietoisuustaitoja ja kevyt fyysinen aktiviteetti: Lähde hetkeksi ulos. Etsi lähipuistosta tai -ympäristöstä 3 erilaista mielenkiintosi herättävää puuta. Pysähdy tarkastelemaan. Tunnistatko puun? Kuuletko lehtien tai oksien havinaa? Millaisia muotoja puussa on? Voitko koskettaa rungon pintaa, oksia tai lehtiä? Voit ottaa kuvan mielenkiintoisesta yksityiskohdasta. Jos otit työkaverin mukaan luontotauolle, voitte pohtia, mikä valitsemissanne puissa juuri nyt herätti mielenkiintonne. 
  • Virtuaalinen luontotauko – rentoutuminen, stressistä palautuminen, lempeä läsnäolo: Myös virtuaaliluonnon avulla voidaan tehostaa stressistä palautumista työpäivän aikana. Yksinkertaisimmillaan tämä voi toteutua kuvilla, videoilla ja äänillä. Voit kokeilla luontotaukoa esimerkiksi Suomen mielenterveysseuran virtuaalisen metsäkävelyn avulla. Tämä menetelmä on hyödynnettävissä erityisesti silloin, kun luonto vaikeasti saavutettavissa työpäivän aikana. Voit myös kuvata itse lyhyen videon tai kuvakollaasin mielipaikastasi ja katsella sitä tauon aikana. 
  • Työpisteen viherkasvit- ja viherseinät: Tuomalla viherkasveja työpisteelle, on mahdollista nauttia kasvien hyvinvointivaikutuksista läpi työpäivän poistumatta työpisteeltä. Sen lisäksi, että kasvit rauhoittavat mieltä, toimivat ne myös oivana akustiikan parantajana ja parantaen sisäilman laatua. 
  • Sisusta työpiste luontoelementein: Mikäli sinulla on mahdollisuus vaikuttaa työpisteen sisusteisiin, voi sävymaailmaan valita harmonisia luonnon sävyjä, lisätä luontoaiheista taidetta tai valita tapetiksi kauniin luontokuvan. Suosi kalusteiden ja esineiden materiaaleina esimerkiksi puuta tai kiveä; sen lisäksi, että ne ovat sävyltään luonnonmukaisia, niiden struktuuri, kuten puun syyt, tuntuvat miellyttäviltä. Entäpä kalusteiden sijainti? Joskus esimerkiksi työpöydän paikkaa muuttamalla saa mahdollisuuden katsoa ikkunasta rauhoittavaa maisemaa.  

 

Joulukuun terveisin,

Afrisa Kapella,  Luonnosta liiketoimintaa ja työhyvinvointia hankkeen asiantuntija, Fysioterapian lehtori, kuntoutus-, hyvinvointi- ja liikunta-alan asiantuntija sekä  Green Care osaaja, Turun ammattikorkeakoulu 

Irina Katajisto-Korhonen, Toimintaterapian lehtori, Luonnosta liiketoimintaa ja hyvinvointia -hankkeen projektipäällikkö, kuntoutuksen asiantuntija ja Green Care -osaaja, Turun ammattikorkeakoulu  

Mary-Ann Kaukinen, toimintaterapian lehtori ja koulutusvastaava, Luonnosta liiketoimintaa ja hyvinvointia -hankkeen kuntoutuksen asiantuntija ja Green Care -osaaja, Turun ammattikorkeakoulu    

Minna Kivi, toimintaterapeuttiopiskelija, Luonnosta liiketoimintaa ja hyvinvointia -hankkeen projektiassistentti, Green Care osaaja,  Turun ammattikorkeakoulu   

 

Lähteet 

Björnstad, Patil, Raanaas, 2016. Nature contact and organizational support during office working hours: Benefits relating to stress reduction, subjective health complaints and sick leave. Work. 53(1) s.9-20. 

CalogiuriEvensenWeydahlAndesson, Patil, Ihlebaek & Raanaas 2016. Green exercise as a workplace intervention to reduce job stress. Results from a pilot study. Work. 53(1) s.99-111

Kellert & Calabrese 2015. The Practice of Biophilic Design. https://www.biophilic-design.com/

Salonen, K., Hyvönen, K., Määttä, K., Feldt, T., Mauno, S. & Muotka, J. 2018. Luontoympäristön yhteydet työhyvinvointiin ja työssä suoriutumiseen: Kysely-, interventio- ja haastattelututkimuksen tuloksia. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto.

Sianoja Marjaana 2018. The Virtues of Rest Recovery from work during lunch breaks and free evenings. Väitöskirja. University of Tampere.  Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Faculty of Social Sciences.  Saatavissa: https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/104058/978-952-03-0786-8.pdf?sequence=1&isAllowed=y 

Työsuojelurahasto 2019. Tiedote. Saatavissa. https://www.sttinfo.fi/tiedote/luonnosta-hyvinvointia-tyohon-myos-virtuaaliluonto-elvyttaa?publisherId=2723&releaseId=69864420