Siirry sisältöön

Luontolähtöistä toimintaa kehittämässä - turvallisuus edellä

Millaisia turvallisuuteen liittyviä tekijöitä löydät kuvasta?

Niin aloittelevan kuin jo pidempään toimineen yrittäjän on hyvä pysähtyä aika ajoin turvallisuusasioiden äärelle. Kaikissa Green Care -palveluissa turvallisuus käsitetään ja huomioidaan laajasti – sosiaalisen, psyykkisen ja fyysisen turvallisuuden näkökulmasta. Turvallisuus on Green Care -toiminnan keskeinen laatutekijä niin LuontoHoivaan kuin LuontoVoimaankin liittyvissä palveluissa.  

Green Care -yrittäjä toimii turvallisuutta tukien huomioimalla kaikki turvallisuuden ulottuvuudet, suunnittelemalla tarvittavat turvallisuustoimet huolellisesti ja ennakoimalla riskejä – turvallisuusasiakirjan sisällöt käytännön toimintaan vieden.

Turvallisuuden kolme ulottuvuutta Green Care -toiminnassa 

Fyysinen turvallisuuden näkökulmasta yrittäjän on analysoitava palvelun tuottamisessa käytettäviin rakennettuihin ympäristöihin, luontoon sekä itse toimintamuotoihin liittyvät turvallisuus- ja riskitekijät. Yrittäjä ohjaa turvallisiin suoritus- ja toimintatapoihin ja varmistaa toimintamuodon soveltuvuuden asiakkaille. 

Sosiaalisella turvallisuudella tarkoitetaan palvelun turvallista, tasa-arvoista ja hyvään vuorovaikutukseen pyrkivää, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä, tukevaa ilmapiiriä ja toimintatapoja. Lisäksi palveluntuottaja toimii luottamuksellisesti kunnioittaen muun muassa salassapitovelvollisuutta ja huomioiden tietoturvaan liittyvät toimenpiteet. 

Psyykkinen turvallisuus tarkoittaa erityisesti asiakkaiden psyykkisten valmiuksien ja taitojen, kuten toimintaan tai luontoon liittyvien pelkojen tai muiden tunteiden huomioimista. Psyykkinen turvallisuus linkittyy myös osaksi sosiaalista turvallisuutta. Yrittäjä voikin pohtia, millaista tietoa hän tarvitsee asiakkaista ennen palvelun toteuttamista?  

Turvallisuusasiakirja on työväline – milloin olet päivittänyt sen viimeksi? 

Turvallisuusasiakirjan laatiminen perustuu kuluttajaturvalakiin, ja on siten välttämätön toimenpide esimerkiksi eläinavusteisissa palveluissa tai luontoympäristöissä toteutuvaa palvelua tuottavalle yrittäjälle. Yrittäjän kannattaa suhtautua turvallisuusasiakirjaan siten, että se on palvelun laatua kehittävä ja säännöllisesti hyödynnettävä työkalu – ei viranomaisia varten hätäisesti tehty dokumentti. Green Care -palvelua tuottavan yrittäjän turvallisuusasiakirja sisältää seuraavat osa-alueet: 

  • Kirjallinen riskikartoitus jokaisen toimintaympäristön ja -muodon osalta sisältäen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen turvallisuuden näkökulmat. Riskikartoituksessa kuvataan ympäristön ja toiminnan vaaratekijät ja niitä ennaltaehkäisevät toimenpiteet. 
  • Eläinavusteisessa palvelussa kuvattuna asiakasturvallisuuden lisäksi eläintenpitoon liittyvä turvallisuus ja toimenpiteet. 
  • Toimintaohjeet vaara- ja hätätilanteisiin. 
  • Lait ja asetukset, jotka ohjaavat toimintaa ja palvelun tuottamista. 
  • Toimintaympäristön tarkat sijaintitiedot eli osoite ja koordinaatit. 
  • Tarvittavat yhteystiedot vaaratilanteessa ja turvallisuusasiakirjasta vastaavan henkilön yhteystiedot. 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on laatinut turvallisuussuunnittelun tueksi muun muassa Tukesinfo –videoluentosarjan, jossa käydään turvallisuusasiakirjan teemat kattavasti läpi. Aloitteleva yrittäjä voi hyödyntää myös Tukesin sivuilta löytyvää valmista turvallisuusasiakirjapohjaa. 

Turvallisuusasiakirjan lisäksi LuontoHoiva -palveluryhmässä sosiaali- ja terveysalojen yksityisellä palveluntarjoajalla tulee olla Valviran hyväksymä koko yritystoiminnan kattava omavalvontasuunnitelma. 

Turvallisuus on konkreettisia toimenpiteitä

Green Care -palveluihin liittyy runsaasti erilaisia toimintaympäristöjä ja toimintamuotoja, joissa on turvallisuuden näkökulmasta omat huomioonotettavat erityispiirteensä. Seuraavassa muutamia yleisiä turvallisuuteen liittyviä hyviä käytäntöjä. Voitkin pohtia, miten nämä näkyvät erilaisissa Green Care-palveluissa, kuten maatilaympäristössä tai vaikkapa seikkailukasvatukseen liittyvässä Green Care -palvelussa?

  • Ohjausosaaminen: Tarkista ja huolla suorituspaikat ja toimintamuotoon liittyvät välineet ennen toimintaa ja huomioi muuttuvat olosuhteen, kuten sää. Ennakoi ja sanoita riskejä ohjaustilanteessa. Pidä huolta omasta toimintamuotoon ja ryhmänohjaukseen liittyvän osaamisen ajantasaisuudesta ja riittävästä henkilöstöresurssista ohjaustilanteessa. 
  • Asiakasymmärrys ja asiakaslähtöisyys: Sovita toiminta ja ohjaustyyli palvelun asiakkaiden tarpeiden, tavoitteiden ja toimintakyvyn mukaan sopivaksi, huomioiden erityisesti esimerkiksi esteettömyyteen ja erityisen tuen tarpeeseen liittyvät tekijät. Tutustu asiakkaisiin tai asiakasryhmään mahdollisimman hyvin etukäteen. 
  • Eläinten hyvinvointi: Kiinnitä eläinavusteisessa toiminnassa eläintenpitoon liittyvään turvallisuuteen ja osaamiseen sekä eläinten hyvinvointiin, tarpeisiin, terveyteen ja soveltuvuuteen erityistä huomiota. 
  • Ensiapuvälineet: Pidä riittävät ensiapuvälineet saatavilla ja omat ensiaputaidot ajantasaisina.
  • Perehdytys: Perehdytä kaikki palvelun tuottamisessa mukana olevat henkilöt turvallisuusasiakirjan sisältöihin ja turvallisiin toimintapoihin. 
  • Tietoturva ja yksityisyydensuoja: Palvelun tuottamisessa huomioidaan tietosuoja-asetus, tietoturva ja salassapitovelvollisuus. Valo- ja videokuvaamista ja sisällön jakamista somessa tehdään harkitusti ja riittävät luvat etukäteen selvittäen ja kirjallisesti pyytäen. 

Lopuksi haastammekin yrittäjiä tarttumaan turvallisuusasiakirjaansa – ja pohtimaan onko se ajantasalla. Erityisesti uutta toimintaa ja palvelua kehitettäessä on hyvä ottaa rutiiniksi myös turvallisuusasiakirjan päivittäminen. 

Maaliskuun terveisin,

Irina Katajisto-Korhonen, toimintaterapian lehtori, Luonnosta liiketoimintaa ja hyvinvointia -hankkeen projektipäällikkö, kuntoutuksen asiantuntija ja Green Care -osaaja, Turun ammattikorkeakoulu 

Mary-Ann Kaukinen, toimintaterapian lehtori ja koulutusvastaava, Luonnosta liiketoimintaa ja hyvinvointia -hankkeen kuntoutuksen asiantuntija ja Green Care -osaaja, Turun ammattikorkeakoulu 

Minna Kivi, toimintaterapeuttiopiskelija, Luonnosta liiketoimintaa ja hyvinvointia -hankkeen projektiassistentti, Green Care -osaaja, Turun ammattikorkeakoulu

Lähteet 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto. Turvallisuusasiakirja. 2023. https://tukes.fi/tuotteet-ja-palvelut/kuluttajille-tarjottavat-palvelut/palveluntarjoajan-velvollisuudet/turvallisuusasiakirja#666c2b45 

Luke ja GCF ry. 2021. Suomalainen Green Care: Green Care -toimintatavan käsikirja & LuontoHoivan ja LuontoVoiman laatutyökirja. Luonnonvarakeskus ja Green Care Finland ry