Esteetön luontokokemus
Sitran ihminen osana elonkirjoa -julkaisussa kuvataan osuvasti sitä, että luontoon liittyvässä saavutettavuudessa ja yhdenvertaisuudessa on vielä tehtävää yhteiskunnallisesti. Jokaisella meistä tulisi myös olla mahdollisuus luonnon hyvinvointivaikutuksiin ja luontosuhdetta vahvistaviin luontokokemuksiin. Tätä varten tarvitaan tarvitaan saavutettavia ja esteettömiä luontolähtöisiä ympäristöjä ja -palveluita.
Erityisesti Covid-19 pandemian aikana koettiin suoranainen luontobuumi ja luontoympäristöjen merkitys kasvoi työ- ja vapaa-ajanviettopaikkoina. Vaikka yhteiskunta oli lähes suljettu, luonto oli avoinna ja toi monille tasapainoa epävarmuuden keskellä. Etätyö vei ihmisiä työskentelemään mökeille ja ulkona esimerkiksi harrastustoimintaan liittyviä pienryhmiä oli turvallista järjestää. Suuri osa erityisryhmistä jäi kuitenkin myös tämän buumin ja mahdollisuuksien ulkopuolelle, sillä luonto ei ollutkaan turvallisesti ja esteettömästi saavutettavissa kaikille.
Green Care -toimintatavassa LuontoHoivaan liittyvien luontolähtöisten sosiaali- ja terveyspalveluiden lisäksi myös LuontoVoima -palveluryhmään liittyvät ohjatut ja tavoitteelliset luontolähtöiset hyvinvointi- ja harrastuspalvelut toteutetaan esteettömästi.
Esteettömyyttä voidaan tukea monin keinoin
Luontolähtöisissä palveluissa tulisi kiinnittää huomiota esteettömän palvelun kokonaisuuteen. Yhtä tärkeää luontokohteiden rakenteellisen esteettömyyden lisäksi on ympäristön esteettisyys ja kokemuksellisuus. Hieman kärjistäen – ei tyydytä pelkkään passiiviseen maiseman katseluun. Green Care -toiminnan etuna onkin, että jokainen palvelu suunnitellaan siten, että siinä toiminnassa toteutuvat kokemuksellisuus ja osallisuus.
Luontokohteiden rakenteet, kuten huolletut, esteettömät reitit ja käymälät sekä riittävät levähdyspaikat mahdollistavat luonnossa toimimista liikkumisen apuvälinein. Näkemisen esteettömyyteen voidaan vaikuttaa esimerkiksi riittävillä kontrasteilla, tai vaikkapa kuvailutulkkausta hyödyntämällä – silloin visuaalinen informaatio muutetaan sanalliseksi ja mahdollistetaan näin moniaistinen luontokokemus. Huomiota voidaan kiinnittää myös erityisesti tunto- kuulo- haju- ja makuaistin hyödyntämiseen kokonaisvaltaisen luontokokemuksen saavuttamiseksi.
Liikkumista ympäristössä voidaan tukea muun muassa soveltavan liikunnan välinein, henkilökohtaisin apuvälinein, henkilösiirtimin ja -nostimin ja avustaen. Kommunikointia, ohjausta ja asiakkaan toimintaa voidaan tukea tarpeen mukaan esimerkiksi selkokielisen materiaalin tai kuvakorttien avulla sekä selkeästi jäsennetyn ja vaiheistetun ohjauksen kautta. Aistitiedon käsittelyyn liittyviä yli- ja aliherkkyyksiä voidaan huomioida kiinnittämällä huomiota ympäristön aistiärsykkeisiin, esimerkiksi sopivaan äänimaailmaan ja valoon.
Tietoa esteettömän luontolähtöisen palvelun tueksi
- Yhdenvertaisuutta luontomatkailuun: esteettömien ja saavutettavien luontomatkailupalveluiden suunnitteluopas Suunnitteluoppaasta löydät vinkkejä esteettömän luontomatkailupalvelun suunnittelun tueksi.
- Metsähallituksen Luontoon.fi -palvelu. Tietoa esteettömistä luontokohteista ympäri Suomen. Palvelussa kohteet jaetaan esteettömiin ja vaativiin esteettömiin reitteihin.
- Suomen Paralympiakomitean Luonto kaikille -hankkeen materiaalit Materiaaleista löydät tietoa muun muassa ohjaamiseen, avustamiseen ja esteettömän palvelun suunnitteluun liittyen.
- Invalidiliiton Luontoreittien esteettömyyskartoitus -materiaali. Materiaalista löydät tietoa luontoreittien esteettömyyskriteereistä ja voit arvioida kohteen esteettömyyttä materiaaliin peilaten.
Virtuaaliluonto mahdollistaa luontokokemuksen missä vain
Virtuaaliluonnolla voidaan mahdollistaa moniaistinen luontokokemus tuoden luonto ihmisen luo minne vain – saavuttaen luonnon hyvinvointivaikutuksia sekä vahvistaen luontosuhdetta. Virtuaaliluonnoksi voidaan mieltää jo pelkkien luontoäänien kuuntelu tai luontokuvien katselu, mutta parhaimmat hyvinvointivaikutukset saadaan useamman aistijärjestelmän samanaikaisesta aktivoinnista, esimerkiksi kun yhdistetään luontovideon katselu luontoäänien kanssa.
Virtuaalilaseilla kokemus voi olla vielä voimakkaampi, kuin pelkällä luontovideon katselulla, sillä virtuaalilasien avulla maisemaan pääsee vielä kokonaisvaltaisemmin sisälle. Virtuaalinen luonto voi mahdollistaa monenlaisia hyvinvointia lisääviä hyötyjä, esimerkiksi sillä voidaan saada helpotusta krooniseen kipuun vr-laseilla tehtävän marjanpoiminnan avulla.
Teknologian avulla voidaan mahdollistaa myös ympäristöön tai toimintaan tutustumisen kuvin ja videoin etukäteen – tämän kautta esimerkiksi liikuntarajoitteinen voi saada melko realistisen kuvan kohteesta ja mahdollisiin riskeihin voidaan varautua paremmin etukäteen. Virtuaalinen luontokokemus voi siis toimia myös palvelun suunnittelemisen tukena.
Maaliskuun terveisin,
Irina Katajisto-Korhonen, toimintaterapian lehtori, Luonnosta liiketoimintaa ja hyvinvointia -hankkeen projektipäällikkö, kuntoutuksen asiantuntija ja Green Care -osaaja, Turun ammattikorkeakoulu
Mary-Ann Kaukinen, toimintaterapian lehtori ja koulutusvastaava, Luonnosta liiketoimintaa ja hyvinvointia -hankkeen kuntoutuksen asiantuntija ja Green Care -osaaja, Turun ammattikorkeakoulu
Minna Kivi, toimintaterapeuttiopiskelija, Luonnosta liiketoimintaa ja hyvinvointia -hankkeen projektiassistentti, Green Care -osaaja, Turun ammattikorkeakoulu
Lähteet:
Kerkola, H. & Prykäri, E. (2019). Digitaalisuus mukana metsässä ja metsä mukana digitaalisuudessa. Teoksessa H. Kerkola (toim.), DigiTrail. HAMK Unlimited Professional 27.3.2019. https://unlimited.hamk.fi/biotalous-ja-luonnonvara-ala/digitaalisuus-metsassa-metsa-digitaalisuudessa/#.ZBBu-nZBw2w
LAB-ammattikorkeakoulun julkaisusarja 2020. Yhdenvertaisuutta luontomatkailuun: esteettömien ja saavutettavien luontomatkailupalveluiden suunnitteluopashttps://www.businessfinland.fi/4a80bb/globalassets/julkaisut/visit-finland/tutkimukset/2020/yhdenvertaisuutta-luontomatkailuun.pdf
Metsähallitus https://www.luontoon.fi/esteeton
Paralympiakomitea https://www.paralympia.fi/liikunta/luontokaikille/videot-ja-materiaalit
Cantell Hannele 2021. Näkökulmia luontosuhteiden eriarvioisuudesta: Esimerkkinä vammaisten luontokokemukset ja luontosuhteet. Teoksessa Ihminen osana elonkirjoa. Luontosuhteet, luontokäsitykset ja sivistys kestävyyskriisin aikakaudella. Sitran muistio.
Kymäläinen, S. Suomessa on kehitetty uudenlainen lääkkeetön hoito auttamaan kroonisesta kivusta kärsiviä: poimitaan marjoja VR-lasit päässä. Yle-uutiset. https://yle.fi/a/74-20017443
Vakkuri, M. Kansallispuistot tarjoavat kymmeniä luontoelämyksiä myös pyörätuolilla liikkuville – Metsähallitus rakentaa lisää esteettömiä retkikohteita Yle-uutiset. https://yle.fi/a/3-12000563